Sådan finder du den rigtige lejer

Den rigtige lejer, ind- og udflytning

Sådan finder du den ‘rigtige’ lejer

Flere lejere i spil

Når du skal finde en lejer til din bolig, er det en god ide at fremvise til flere personer. På denne måde får du et indtryk af, hvilken type du ønsker at leje ud til. Det skal være en som vil passe ind i boligen og leve op til dine håb og forventninger. Du skal ikke vælge den første og bedste, bare fordi du er ivrig efter at udleje din bolig. Gå altid efter din mavefornemmelse.

Har i kemi? 

At udleje sin bolig til en “fremmed” er en utrolig personlig ting. Derfor er det vigtigt at sørge for, at jeres forventninger stemmer overens, så der ikke opstår uenigheder senere hen i lejeforløbet. Hvis jeres kemi er dårlig fra starten af, er det nok ikke den lejer du skal vælge.

Tidsbegrænset eller tids-ubegrænset?

Du kan leje din bolig ud både tids-ubegrænset og for en tidsbegrænset periode. Hvis du vælger den sidste løsning, med en tidsbegrænset periode (husk saglig begrundelse for tidsbegrænset periode), er det vigtigt at du finder en lejer, som er indstillet på, at lejekontrakten kun løber i en begrænset periode. Det gør det lettere for jeres kommunikation fremover, og det er sikrere for dig som udlejer. Der vil være mindre sandsynlighed for en sag i huslejenævnet eller en fogedretssag, fordi din lejer ikke vil flytte fra lejemålet.

Direktøren eller den studerende?

Der er ikke nogen generel regel om, hvilken lejer der er den bedste. Mange udlejere er dog mere tilbøjelige til at vælge en lejer, som er i fuldtidsarbejde, frem for en der studerer eller er på sociale ydelser. Det kan være en god ide at overveje, hvem man ønsker at leje ud til. Mange studerende sætter sig ofte ind i reglerne og er klar over, at de kan forsøge at få en husleje sat ned ved at tage sagen i huslejenævnet. En expat, eller en person i arbejde, har et større rådighedsbeløb, og vil derfor ikke være lige så opsat på at få nedsat husleje eller få ændret lejekontrakten. Dog er studerende ofte på udkig efter at leje noget for en kortere periode, så det kan være en fordel for dig, der kun vil udleje i en tidsbegrænset periode.

Familien Danmark i en 1 værelses?

Det er ulovligt at bo i en lejlighed mere end hvad der overstiger 2 personer pr. beboelsesrum, jf. Lejelovens § 52a. Det betyder, at du ikke må bo mere end hvad der svarer til 2 personer pr. værelse/rum i din lejelejlighed, eller hvis du lejer et enkelt værelse. Så hvis du har en 3 værelses lejlighed, du gerne vil udleje, må du altså ikke udleje den til en familie på 7 personer. Dette er helt klart heller ikke anbefalelsesværdigt, da det vil medføre en forøget slidtage på dit lejemål.

Betalingskraft

Det giver muligvis sig selv, men ved udlejning skal du sørge for, at din lejer har økonomien til at kunne betale den månedlige husleje. Hvis du er i tvivl, om lejeren kan betale, kan du bede om at se lønsedler eller bankudskrift for at tjekke op på deres betalingsmuligheder. Hvis du er en virksomhed der udlejer, kan du også tjekke om de er registeret i RKI.

HUSK depositum

En god måde at sikre din lejer på, er ved at kræve et depositum på 3 måneder. Hvis de nægter at betale bør en rød lampe blinke, og du skal lede efter en anden lejer. Du må aldrig gå på kompromis med depositum, da dette er din sikkerhed i sidste ende.

Kat, hund eller guldfisk?

Inden du lejer ud, skal du gøre dig bekendt med reglerne for din bolig. Især hvis det er en lejlighed. Her skal du kigge i husordenen og finde ud af, om det er tilladt at holde husdyr. Du skal også gøre op med dig selv, om du ønsker at leje ud til en lejer, der har husdyr. Nogle dyr er mere hensigtsmæssige end andre, og det er en smagssag fra udlejer til udlejer.

Lyt til din mavefornemmelse

Det vigtigste råd når du skal finde en god lejer, er at stole på din mavefornemmelse. Hvis du har en fornemmelse af, at noget er galt, bør du lytte til denne og vælge en anden lejer.

Professionel hjælp

Når du har fundet en lejer, anbefaler vi altid at få hjælp til at lave kontrakten. Hvis din kontrakt ikke er juridisk bindende, kan du ende med at stå med en ugyldig kontrakt, som stiller dig som udlejer i en uhensigtsmæssig situation. tryk på nedenstående for læse om: